Blog van Suus!

 

 

Je kan de klok er bijna op gelijk zetten…

Dagen na infuus

Heel even dacht ik dat de bijwerkingen dit keer wel mee zouden vallen. Ik was al wat ziekjes geweest en voelde me juist net wat beter. Na het infuus leek er even weinig aan de hand. Normaal na een infuus Inflectra, ben ik de maandag moe, dinsdags voel ik me niet zo lekker, woensdags stort ik in vanwege vermoeidheid en donderdags voel ik me behoorlijk depri en neerslachtig. Vanaf vrijdag gaat het dan weer beter, voor een paar weken ☺

 


Blog van Suus!

 

 

Je leeft maar 1x!!

Time flies!

Het is soms bizar hoe snel de tijd gaat…

Er is bijna een jaar voorbij! 

Wakker worden

Vorig jaar, 14 november balanceerde ik op het randje. Mijn moeder en zusjes die machteloos toe keken, niets konden doen behalve hopen dat ik wakker en beter zou worden. Nu bijna een jaar later wil ik er nog steeds niet aan denken hoe het voor mama, Hannah en Fenna  gevoeld moet hebben, maar dit is ook niet meer zo belangrijk! Ik werd wakker ☺ Dat is het enige wat telt.


Blog van Suus!

 

 

Love gym!!

Oh my squat ;)

Vandaag blog ik over mijn verslavingen, krachttraining en voeding!

Stoma

Voor de operaties deed ik vier keer per week aan krachttraining meestal gevolgd door cardio, liep ik twee keer per week hard en zwom ik één tot twee keer per week. Ik had aardig wat kracht opgebouwd…. Omdat ik pas eind september 2016 gestopt ben met roken was mijn conditie nog niet optimaal.


Blog van Suus!

 

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen….diarree is niet prettig als stomadrager ☺ Begin oktober voelde ik me niet lekker. Heel soms heb ik dat maar na een dag of twee gaat het wel over. Dit keer dus niet ☹ Ik bleef me niet lekker voelen en dat werd van kwaad tot erger. Op de diarree na had ik niet veel heftige klachten  behalve dat ik me echt heel beroerd voelde? Vreemd. Moe en misselijk vooral. Misschien weer eens een griepvirusje te pakken?? Licht verhoging maar geen reden tot zorg.
Zondag 8 oktober voelde ik me weer wat beter en ben zelfs nog gaan trainen met mijn vriend. Na een aantal oefeningen was ik er lichamelijk wel klaar mee, maar toch beter iets dan niets…..


Blog van Suus!

 

 

Feest!

 

Een dubbele feestdag! Vandaag ben ik alweer tien maanden samen met mijn levensreddende stoma!

Wat gaat de tijd toch snel zeg….

 

Vroeg in de middag komt mijn vriend mij ophalen, we gaan samen naar een bruiloft. Op de valreep heb ik een outfit kunnen scoren maar had niet eens tijd om alles bij elkaar aan te passen en vooral even te checken of het allemaal stoma-proof was!

 

Gelukkig zit alles prima, haartjes gedaan, make-up op, nieuwe nagellak in bijpassende kleur…. Klaar om te gaan!

 

Onderweg spookt er van alles door mijn hoofd. Altijd als ik iets ga ondernemen ben ik in het begin best nerveus en gespannen. Heb ik alle stomaspullen bij me. 

 


Blog van Savannah!

 

De meeste mensen kennen de uitspraak wel 'De laatste loodjes zijn altijd het zwaarst'

Ik moet zeggen dat ik me sinds kort hier echt in kan vinden, al had ik dat eigenlijk nooit gedacht.

Het verlossende woord is mij laatst gegeven dat ik definitief op de wachtlijst ben gezet voor mijn grote operatie.

De coloectomie, oftewel dat de gehele dikke darm wordt verwijderd. Een heftige operatie waar 4 uur voor wordt ingepland. Binnen nu en 6 weken ( op zijn hoogst 8 weken, ze pinnen zich uiteraard nergens op vast!

Wat logisch is. )

 


Blog van Suus!

 

Zo heb je veel positiefs te schrijven en dan ineens zit er weer van alles tegen. Ook dit hoort bij het leven en al helemaal als je chronisch ziek bent. Pieken en dalen.

 

Stoma 

In mijn blog ‘we love the 90’s’ schreef ik over de relatief weinig problemen met mijn stoma. De dag erna begon het geklungel. Over het algemeen genomen valt het nog wel mee, ik hoor en lees veel beroerdere verhalen. Maar soms barst de bom hier ook even. Ik voelde me niet zo lekker en lag al in bed. Toen merkte ik problemen op, het stomazakje zat toch niet helemaal goed.


Blog van Savannah!

 

 

Normaliseren, moeilijker dan het klinkt!

In het laatste gesprek dat ik heb gehad met mijn arts hebben we ook het proces besproken van 'normaliseren'. Wat het kortweg betekend is dingen weer zonder spanning te leren doen. 

Spanning die is opgebouwd door chronische pijnklachten, chronisch pijn hebben kan hele rare dingen doen het je hersenen en lichaam. Je gaat hierdoor anders bewegen, verkrampen, denken. Dit is een heel proces waar je zelf vaak geen erg in hebt, het gebeurd gewoon. Je hebt ergens pijn, dus je probeert dat minder te maken. Hierdoor zul je anders gaan bewegen als je gewoonlijk zal doen. Dit wordt uiteindelijk een gewoonte en voor je het weet loop je alsof je twee knieen van cement hebt en alsof je net bent bevallen. 

 


Blog van Suus!

 

 

Ik was net een week thuis, ik zat op de bank. Ineens had ik het gevoel dat mijn keel dichtgeknepen werd, ik stikte zowat! Paniek….

 

Ik had nooit verwacht dat die klap zo snel zou komen, nooit verwacht dat die klap zo hard zou komen! De angst verlamde me ineens!! Die week in het ziekenhuis zo mijn focus op het wegkomen gelegd en nu zat ik verstijfd op de bank. Ineens het besef dat het ook anders had kunnen lopen. Natuurlijk blij en dankbaar om er nog te zijn, maar het had dus ook minder goed af kunnen lopen. Er was geen man met de hamer, dit was de man met de moker en die sloeg me echt abrupt knock out!

 


Blog van Suus!

Deel 5

Herstellen!

Die vrijdagavond belde ik een verpleegster, of ze tijd had om met mij een rondje over de afdeling te lopen. Ze keek me in eerste instantie aan alsof ze water zag branden! Net twee dagen wakker haha. Ik zei ‘’ik heb lang genoeg plat gelegen, ik wil weer verder kunnen’’ En zo gezegd, zo gedaan, schuifelde ik mijn eerste rondje over de afdeling.

 


Blog van Suus!

 

 

Intensive care

Ik zweef door het heelal! 

Ineens zie ik recht boven me het gezicht van een man, ik knipper met mijn ogen, kijk hem aan! Ik hoor hem vragen ‘mevrouw’ weet u welke dag het is? Het is woensdag. Het is donker, alles om de man heen is zwart, het is stil. Ik denk ‘’wie is deze man en wat praat hij raar, het is toch maandag’’ 

De man is weg, ineens zie ik de gezichten van mijn moeder en Hannah (zusje) boven me zweven, ze kijken zo bezorgd, maar ook zo opgelucht. Ik snap het niet…..

 


Blog van Savannah!

 

 

Onverwacht weekje UMCG

 

Zaterdagmiddag 22-07, we zouden lekker friet gaan bestellen en er werd me gevraagd wat ik dan wou. Nou.. niks zei ik, ik voelde me opeens erg duizelig en heel moe. Ik ging zelfs maar even op de bank liggen waar me het zweet uitbrak. Koorts, duizelig, misselijk, het gevoel van flauwvallen en extreme, maar dan ook echt extreme buikpijn! Extra morfine genomen, ja dat zou me vast en zeker wel helpen. Na 1 uur geen verbetering dus belde manlief de spoed IBD verpleegkundige, we moesten toch echt even langs komen bij de SEH! 


Blog van Suus!

 

 

Weer mis deel 3 

Operatie!

 

 

Ik open mijn ogen en probeer te bedenken waar ik ben. Oh ja, in het ziekenhuis! Ik kom bij uit de narcose en als vanzelf gaat mijn hand naar mijn buik, ik voel…maar voel geen stoma zitten. Mijn hart maakt een sprongetje van geluk. Rechts naast me staat een verpleegster, zij voert wat controles uit. Alles is vaag maar ik geloof dat ik wel honderd keer naar mijn moeder en zussen gevraagd heb en of ze me alstublieft naar ze toe wilde brengen haha. Geen idee hoelang ik op de verkoeverkamer heb gelegen en eerlijk gezegd herinner ik me het ook niet dat ik weer naar de afdeling ben gebracht.

 

 

 


Blog van Suus!

 

 

Weer mis deel 2

 

Donderdag 13 Oktober 2016, het zal tussen acht en negen ´s ochtends geweest zijn. De telefoon gaat. Het is mijn MDL arts…. Ze heeft alleen haar naam nog maar genoemd en ik weet al dat er iets aan de hand moet zijn! Ze verteld dat ze de uitslag van de MRI gezien heeft en erg geschrokken is. Of ik zo snel mogelijk naar het ziekenhuis wil komen en er rekening mee moet houden dat ik opgenomen zal worden. Een dikke darm is zo´n 5 tot 7 cm in doorsnee (verteld internet me), mijn dikke darm heeft een doorsnee bereikt van 18 centimeter!! Dus toch een gedeeltelijke darmafsluiting…. 

 


Blog van Suus!

 

Weer mis ☹ Deel 1

30-8-2016  ging ik naar het ziekenhuis voor een scopie/dilatatie. Al een jaar of twee had ik een vernauwing in mijn dikke darm, maar omdat dit een klein stukje was konden ze de darm steeds iets oprekken. Dit was al een aantal keren met succes gedaan, dus ik maakte me geen zorgen, ik voelde me ook prima!

 

Toen ik bij kwam uit mijn roesje  kreeg ik te horen dat de arts het toch weer op had moeten rekken en dat viel me zwaar. Ik had meer roesje gekregen, ik was zo verschrikkelijk suf en voelde me intens verdrietig dat het toch weer nodig was geweest. 

 Blog van Suus!

 

 

Hoe het allemaal begon!

 

Al mijn hele leven had ik vage buikklachten. Volgens mijn moeder als kind al….
Op mijn vijftiende werd er doormiddel van een scopie vastgesteld dat ik een spastische darm heb, dit onderzoek werd zonder roesje gedaan en ik heb mee kunnen kijken, zelfs voor een leek was het heel duidelijk te zien!

Ook werd er een proctitis vastgesteld, dit is een ontsteking in je endeldarm (laatste stukje dikke darm)  hiervoor kreeg ik zetpillen en het was eigenlijk vrij snel onder controle.

 Blog van Suus!

 

 

Daten met een stoma!

Voor veel mensen is het vinden van de ware al een hele opgave, maar voor mensen met een lichamelijke aandoening lijkt het bijna onmogelijk. Hoe leuk, grappig en zelfverzekerd ze ook zijn, bij dates ervaren ze uiteindelijk toch dat hun fysieke afwijkingen afstotend werken. Kun je echt te lelijk voor de liefde zijn?

 

Deze tekst komt van de site van TLC, dit is de inleidende tekst voor hun programma Too ugly for love.

 

Te lelijk voor de liefde…

Toen ik voor het eerst over dit programma hoorde viel mijn mond open van verbazing, vooral omdat de eerste aflevering die ik zag ging over iemand met de ziekte van crohn en een stoma. Pardon?? Te lelijk voor de liefde??

Ik kan er weinig aan doen maar ik vind de titel van het programma echt schandalig! Ik denk niet dat mensen met een lichamelijk aandoening (want afwijking klinkt ook al zo vriendelijk)  lelijk zijn…eerder de mensen die hier niet mee kunnen leven, maar dat is mijn mening….Blog van Linda!

 

Linda en Crohn: Surfen met een stoma!

Linda (27) kampt met de ziekte van Crohn. Ze praat open over de invloed die deze chronische ontstekingsziekte op haar leven heeft.

Hoe is het bij jou ontstaan?

“Ik heb de ziekte van Crohn. In 2013 werden mijn klachten zo ernstig dat ik geopereerd moest worden en een ileostoma kreeg.”

Wat waren je eerste klachten?

“Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik buikpijn heb gehad. Ook was ik vaak moe. Toen ik zestien was, is de ziekte van Crohn bij mij ontdekt. Ik denk dat ik wel een jaar of tien met de klachten heb rondgelopen voordat ik de diagnose kreeg.

Hiervoor heb ik vele verschillende medicijnen gehad, maar deze werkten voor mij allemaal niet. Uiteindelijk bleek een operatie en het plaatsen van een ileostoma de beste oplossing.”

 Blog van Suus!

 

 

Gezelligheid vs verdriet!

 

De zomer breekt door! Eindelijk lekker naar buiten, vitamine D pakken :)

 

Het is zondag, mijn rustdag. De zon schijnt en het is warm. Ik app Bianca of ze zin heeft om voor de flat op het grasveld te gaan zitten met een drankje. Vlak voordat ik naar buiten ga gaat de bel en staat Kelly, mijn andere goede vriendin op de stoep. Met zijn drieën gaan we lekker in het gras zitten, genieten van de zon. Niet veel later fietst mijn moeder langs, zij is op weg naar mijn zusje die in de flat naast me woont, ze stopt, ik geef haar een knuffel en we praten wat. 

 

Zon, gras en wijn

 

Als ik terug loop grapt Kelly dat mijn buurman Bianca een fles wijn aangeboden heeft en dat zij nee had gezegd, Ik zeg lachend: ‘dat kan toch niet’. Dus brutaal als ik ben vraag ik mijn buurman of dat aanbod ook voor mij geldt ;) Onder het mom van “brave meisjes komen in de hemel, brutale overal” We krijgen een gekoelde fles wijn en twee glazen, beter een goede buur dan een verre vriend toch!

Later komen mijn moeder, zusjes en neefje ook bij ons zitten en we maken lol! Mijn neefje en ik rennen het veld over, spelen tikkertje en ravotten wat.
Kelly moet op tijd naar huis, maar we spreken af dat ik me omkleed en haar kant op kom. Bij haar eten we wat en fietsen daarna naar de stad om een terrasje te pakken. 

 Blog van Suus!

 

Krachttraining!

 

Alweer een week geleden kreeg ik mijn derde infuus Inflectra. Het leek erop dat de vermoeidheid meeviel dit keer maar ik heb te vroeg gejuicht! De ene dag gaat het best goed, de andere dag kan ik mijn ogen echt niet open houden en is de bank mijn beste maatje. 

Krachttraining is en blijft mijn grootste passie en ik ben elke dag dankbaar dat ik dit nog mag en kan doen! In mijn vorige blog kon je lezen dat ik tussen de afspraak met de stomaverpleegkundige en het infuus in ben gaan trainen. Omdat ik bij de verpleegkundige een nieuw stomazakje moest plakken wist ik niet of dit voldoende gehecht zou zijn aan mijn huid als ik even later wilde sporten, het idee dat ik niet zou kunnen gaan maakte mijn dag ervoor al echt somber haha. Ik kan daar echt heel chagrijnig van worden dus toen de verpleegkundige maandag zei dat ik gewoon kon gaan sporten was ik dolgelukkig!Blog van Lisa

 

 

Crohn en ik!

 

4 jaar geleden werd het Crohn en ik. Toen is er bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Shit happens but life goes on, dat was mijn motto. Ik ging er voor en ik zal dit gevecht wel is even winnen, de Crohn heeft een verkeerde aan mij. Toen wist ik nog niet precies wat mij te wachten stond. Vreselijke buikpijn, zo vaak naar de wc gaan dat je de tel kwijt raakt, extreme vermoeidheid, verschrikkelijke darm krampen, en ga zo maar door.

 

Ik weet nu wel beter eerlijk gezegd. Na vele pillen, prednison kuren, injecties, ziekenhuisopnames, onderzoeken en infusen is het maar moeilijk onder controle te krijgen. Maar ik blijf door gaan, er komt een tijd dat de Crohn zich wel even gedeisd gaat houden (hoop ik). Ondanks dat ik dit heb, ga ik niet bij de pakken neerzitten. 

 

 Blog van Daisy

 

 

Ik heb echt iets!

 

Ibuprofen, paracetamol en een diarreeremmer, al een aantal weken standaard het begin van mijn werkdag want ik kan me niet 'zomaar' ziek melden. Ik werk op dat moment als verkoopmedewerkster en buiten het feit dat het een klein bedrijf is, waar dus niet enorm veel personeel is om mijn uren over te nemen, is mijn werkgever alles behalve begripvol. Hij kan regelmatig enorm boos worden zonder echte aanleiding, waardoor ik zeker niet wil vertellen dat ik mij niet zo lekker voel.

 

Tot het moment dat mijn moeder de winkel binnen komt. "Wat is er met jou?!"  Ik ben lijkwit en enorm veel afgevallen... "Ik ben niet zo lekker".

Mijn moeder pakt haar telefoon en belt in de winkel de huisarts, mijn werkgever die achter aan het werk is weet nog van niets.

"Ga maar zeggen dat je naar huis gaat, je moet vanmiddag naar de huisarts". 

Met knikkende knieën loop ik naar achter... "Ik wil me ziek melden". 

"Ziek melden? Waarom?"

 Blog van Suus

 

  

Hapje eten!

Mijn buurvriendin Bianca belt en vraagt of ik honger heb....veel honger. Of ik zin heb om mee uit eten te gaan bij de wereldkeuken. Ik schrik en moet er even snel goed over nadenken haha. Dat heb ik sinds de operaties nog niet aangedurfd, naar zo'n 'vreetschuur' gaan om me vol te laden, ik heb geen idee of mijn stoma dat waarderen kan. Natuurlijk bepaal je zelf wat je wel of niet eet, maar naar een wereldkeuken ga je niet voor 1 klein stukje kip ;)
Ik neem de gok, zeg ja en een uur later stappen we het restaurant binnen. We lopen achter de jonge meid aan die ons naar onze tafel begeleid...en jawel hoor, de verste uithoek, kilometers bij een wc vandaan. Ik vraag haar of ik om medische redenen een tafel dichter bij het toilet kan krijgen en na overleg is dit geen probleem! Pluspunt!!
Ik laat mijn 'angst' om wat meer te eten los en accepteer dat ik waarschijnlijk wat vaker naar het toilet zal moeten....ook de nacht die erop volgt.Blog van Ricardo

 

 

Crohn en de rest van je leven!

 

Het moment dat de arts verteld: "Je hebt de ziekte van Crohn". Ik was nog maar 12 jaar toen de ziekte werd ontdekt. Je kan bijna zeggen dat het net voelt als fietsen, ik weet niet beter.

Ik heb het zelf niet altijd door, maar elke dag komt mijn Crohn even om de hoek kijken. Standaard na mijn ontbijt wordt de darmfabriek aan de gang gezet en duurt het exact een half uur voordat ik de toilet bezoek. Als ik onderweg ben weet ik exact waar alle toiletten te vinden zijn. Of ze nou openbaar zijn of niet, mijn toilet-radar staat altijd aan!

 

Naast een druk leventje plan ik elke dag een moment rust om volledig te ont-stressen. Want 1 ding ben ik allang achter gekomen. Stress geeft buikpijn!

 

Dit soort van dag ritme kan ik een hele tijd volhouden zonder er echt bij stil te staan dat ik een darm ziekte heb. Het hoort bij mijn leven. Je zou denken dat de ziekte van Crohn helemaal niet zo vervelend is. Helaas is Crohn hierin niet te voorspellen.

 

 Blog van Suus

 

Nacht avontuur!

 

Na een paar onrustige uren was ik toch lekker in slaap gevallen. Dan word ik wakker en voel direct dat er iets niet klopt. Het eerste waar ik aan denk is aan mijn stoma….en jawel hoor, een behoorlijke lekkage ☹
Midden in de nacht, met slaap oogjes kan ik mijn bed uit om mezelf te wassen! Al vloekend strompel ik naar de douche, waar ik eerst mijn pyjama in een emmer water zet. Dan moet ik het stomazakje vervangen, wat ik van tevoren niet eerst even goed op heb kunnen warmen, dus de plak is koud en ik ben bang voor meer lekkages. Hoe ik het doe weet ik niet, maar het lukt me om een nieuw zakje te plakken, dat goed zit! Dan moet ik mijn bed nog afhalen….alles zit onder de poep! Heel even kan ik wel door de grond zakken, maar bedenk me al snel dat het ‘maar poep’ is en dat de wasmachine wonderen verricht :)
Ik leg een laken op de bank, pak een ander dekbed en kruip op de bank om daar verder te slapen, gelukkig lukt dit aardig.

 Blog van Marleen

 

Twee diagnoses, die mijn leven even totaal op zijn kop hebben gezet!

 

Ik ben Marleen Trompenaars, 22 jaar oud  en ik woon samen met mijn vriend in Eersel. Sinds oktober 2016 heb ik de diagnose coeliakie en sinds december 2016 is er ook vastgesteld dat ik een lactose-intolerantie heb. Twee diagnoses die mijn leven even totaal op zijn kop hebben gezet. 

 

In juli heb ik last gehad van een buikgriepje. Twee weken daarna had ik nog steeds last van mijn buik en bij de huisarts werd gezegd dat het een nasleep was van de buikgriep en dat het vanzelf weer over zou gaan na een korte tijd. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. De buikpijn werd steeds erger, mijn eetlust nam steeds meer af, waardoor ik kilo voor kilo zag verdwijnen. In totaal ben ik in een hele korte periode 13 kilo afgevallen. Waardoor mijn lichaam ook steeds slapper werd en ik weinig energie en concentratie meer over had. Blog van Judith

 

Leven met PCOS en PDS is een ramp!

 

Hoe het is om te leven met PCOS en PDS? Het is een ramp! Ja, ik weet het, er zijn veel ergere dingen. Maar voor mij is het een ramp. Erg vervelend. Waarom? Dat lees je hieronder.

 

Wat is PCOS en PDS?

 

PCOS is een hormoon stoornis. Het komt er een beetje op neer dat je lichaam zijn werk niet goed doet, waardoor er vochtblaasjes in de eierstok zitten. Het eitje rijpt zich niet volledig en dat wordt een blaasje. Hierdoor is een vrouw met PCOS ook dus vaak minder of helemaal niet vruchtbaar. Daar komt bij kijken dat je enorme pijn in je buik er van kunt krijgen, moodswings, overbeharing maar ook juist kaalheid, een buik van hier tot Afrika soms hebt en nog meer vele vage klachten die door elke arts dan altijd op de PCOS wordt geschoven. 

 Blog van Femke

 

Dat is de ziekte van Crohn, heel grillig!

 

Van de één op de andere dag ga je van 100% gezond naar 100% patiënt. Dat is de Ziekte van Crohn, heel grillig en het overlegt van te voren niet of het uitkomt, dat het even je hele leven in de war gaat gooien. 

 

Veel traumatische operaties, een tijdelijk stoma, vervelende medicatie de hele rambam kwam in een korte periode voorbij. Ik liet het over mij heen komen en leefde bij de dag. Ik kreeg veel steun van de mensen om mij heen en dat gaf een fijn gevoel. Ondanks alle ingrijpende ervaringen stond ik er niet alleen voor.

 

Uiteindelijk kregen ze in mijn buik alles onder controle, hoefde ik niet meer telkens op een operatietafel plaats te nemen en begon ik met revalideren. Dit gaat helemaal goed komen dacht ik!

 Blog van Suus

 

Trotse eigenaar van een stoma! 

 

Hallo, ik ben Suus, 36 jaar en sinds vijf maanden trotse eigenaar van een stoma! Ik heb al zeven jaar de ziekte van Crohn. In november 2016 werd ik twee keer geopereerd, een keer gepland en een spoedoperatie. Ze moesten een stuk darm verwijderen door vernauwing en pseudo-poliepen, dit ging goed maar ik kreeg complicaties en werd wakker met een zakje op mijn buik.... 

 

Leven met een stoma.

Het begin:

14-11-2016 sloot ik mijn ogen. 16-11-2016 opende ik ze pas weer! Heel langzaam kwam ik bij en besefte al snel dat ik aan mijn buik moest voelen. En ja.....daar was je! De moed zonk me in de schoenen, ik voelde me teleurgesteld en verdrietig. De eerste dagen deed ik stoer, maar ik vond je eng en vies! Ik wilde niet naar je kijken laat staan je aanraken.....Blog van Mirjam

 

Ik en mijn dochter zijn glutenvrij!

 

Ik ben glutenvrij want ik heb coeliakie. Of eigenlijk wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter van 6 heeft coeliakie. Ik ben Mirjam, ik ben 40 jaar en woon samen met man en onze 2 dochters in Amersfoort.

 

Tien jaar geleden werd bij mij de diagnose coeliakie gesteld. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er een ontstekingsreactie in de darmen, waardoor de darmvlokken verdwijnen en je geen voedingsstoffen meer op neemt. Er is geen medicijn tegen coeliakie, de enige remedie is het glutenvrije dieet.

 

De symptomen van coeliakie zijn heel divers en hebben lang niet altijd met het maag- darmstelsel te maken. Van diarree tot obstipatie, van hoofdpijn tot vermoeidheid.  Blog van Lodi

 

Je ziet het niet, maar het is er wel!

 

Samen met onze pas geboren zoon zaten wij op een terrasje koffie te drinken. Toen een mevrouw naar mijn zoon keek een zei;’Heerlijk he, als ze gezond zijn’. Logisch natuurlijk, want aan de buitenkant kon je niet zien dat onze zoon ziek was en net was geopereerd.

 

Chronisch ziek

 

Hier in huis hebben we drie mannen met de ziekte van Hirschsprung. Een chronische damziekte waarbij een stuk van de darmen geen zenuwen hebben. Hierdoor kan een (pasgeboren) baby zijn of haar ontlasting niet kwijt.

 Blog van Ellen

 

Intolerantie lactose en sacharose!

 

Ik ben Ellen Snuverink en blog op www.mamascrapelle.nl Mijn blog gaat voornamelijk over creativiteit, kinderboeken en leuke uitstapjes voor kinderen. Ik blog eigenlijk heel weinig over mijzelf en vind het dus altijd leuk om op andere blogs een gastblog te mogen schrijven. Dit keer vertel ik jullie graag wat over mijn voedselintoleranties. Ik ben namelijk intolerant voor sacharose en lactose. Riet/biet suiker en melksuiker zijn dat.