Normaliseren, moeilijker dan het klinkt!

 

In het laatste gesprek dat ik heb gehad met mijn arts hebben we ook het proces besproken van 'normaliseren'. Wat het kortweg betekend is dingen weer zonder spanning te leren doen. 

Spanning die is opgebouwd door chronische pijnklachten, chronisch pijn hebben kan hele rare dingen doen het je hersenen en lichaam. Je gaat hierdoor anders bewegen, verkrampen, denken. Dit is een heel proces waar je zelf vaak geen erg in hebt, het gebeurd gewoon. Je hebt ergens pijn, dus je probeert dat minder te maken. Hierdoor zul je anders gaan bewegen als je gewoonlijk zal doen. Dit wordt uiteindelijk een gewoonte en voor je het weet loop je alsof je twee knieen van cement hebt en alsof je net bent bevallen. 

Ik zou gaan starten met fysiotherapie, maar dit wou ik wel thuis doen en gewoon met voor mij bekende en vertrouwde mensen. Gelukkig heeft mijn moeder erg veel verstand van sport en het lichaam en kon me hier dus bij helpen. 

We zijn begonnen met 3 minuutjes lopen op de loopband, gewoon puur zodat ik kon worden gewezen op hoe raar ik nou eigenlijk beweeg. Dat was aardig confronterend en ook heel bizar, ik had er echt geen idee van! 

Dit zijn we gaan uitbreiden in combinatie met wat yoga oefeningen en een cross stepper en home trainer. Mijn hemel ik had me nooit voor kunnen stellen dat het zo zwaar voor me zou zijn allemaal. Ik heb heel langzaam opgebouwd maar zelfs dan nog vind ik het zwaar, maar we gaan door! 

Ik ben nu ongeveer 3 weken thuis en kan met trots zeggen dat ik nu 15 minuten op de loopband loop en 4 a 5 minuten op de cross stepper of home trainer doe. Het is een lange weg, en ben er nog lang niet. Maar het is zeker wel fijn om een beetje weer de regie over mijn eigen lichaam terug te krijgen. 

Het is tegelijk een belangrijke voorbereiding op de stoma operatie die gaat volgen. Een 'goede' lichamelijke conditie zorgt er namelijk altijd voor dat je sneller en beter zult herstellen. Nou is mijn lichaam alles behalve in goede conditie.. denk ik toch dat dit wel iets zal helpen, al is het maar een muizenbeetje! 

Tevens heb ik foto's gemaakt van mijn lichaam hoe die nu is, en alles opgemeten. Deze foto's komen voorlopig nog niet online.. die komen pas op het moment dat er ook daadwerkelijk foto's tegenover kunnen staan waar je verschil kan zien. Ik kan er heel eerlijk over zijn dat ik absoluut niet tevreden ben met mijn lichaam nu, ik vind het echt afschuwelijk. Maar ik wil wel de openheid bewaren van mijn blog dus ik ga het wel allemaal documenteren! En wanneer de tijd rijp is.. komt het allemaal online als inspiratie voor anderen. 

 

 
Reactie schrijven

Berichten: 0