Meyer citroencake

citroencake

 

Meyer citroen is een citrusvrucht welke qua smaak zit tussen een citroen en een mandarijn. Ze zijn zoeter dan een 'normale' citroen. Je kunt deze taart ook met sinaasappels (zonder schil) bereiden.

 

 

Ingrediënten:

4 Meyer citroenen

5 eieren, eiwit en eigeel gesplitst

175 gram rietsuiker + 1 eetlepel

250 gram amandelmeel

50 gram zelfrijzend bakmeel

1 theel bakpoeder

2 eetl zelfgemaakt Meyer citroenjam

olie om in te vetten

siroop

sap en rasp van 1 overgebleven citroen 

50 ml water

75 gram rietsuiker

extra nodig

ronde taartvorm 24 cm

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 170˚C.

Bekleed de bodem van de taartvorm (24 cm) met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie en bestrooi de bodem met 1 eetlepel rietsuiker. 

Was de citroenen goed en snijd ze in hele dunne plakken, verwijder dan de pitjes.

Verdeel de citroenplakjes over de taartbodem. 

Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door. 

Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichte en luchtig geheel. 

Roer de citroenjam erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Lepel daarna de gezeefde bloem, bakpoeder en amandelmeel erdoor. Verdeel dit over de schijfjes citroen en bak ongeveer 40 minuten in de oven tot de cake gaar is (check of de cake gaar is met een satéprikker). 

Maak ondertussen de siroop door de citroensap en -rasp  en met de suiker en water in een pannetje op een middelhoog vuur in te laten koken tot een siroop, laat afkoelen.

Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Draai hem dan voorzichtig om op een taartschaal. Prik voorzichtig wat gaatjes in de warme cake en schenk de afgekoelde siroop over de cake. Laat afkoelen.

Serveer de cake met een dot slagroom.

 

Meyer citroenjam

 

Ingrediënten:

4 Meyer citroenen, doormidden gesneden
kristalsuiker

 

Bereiding:
Kook de citroenen in een pannetje met water ongeveer een half uur, giet af en laat afkoelen.

Haal dan de pitjes eruit en snijd de kontjes eraf.

Hak de citroenen in een keukenmachine fijn.

Weeg het pulp af en doe er hetzelfde gewicht suiker bij.

Doe dit weer in een pan en kook tot de suiker is opgelost.

Laat dan nog 1 minuut doorkoken.

Doe de jam in gesteriliseerde pot(ten) en laat afkoelen (zet de potten na het vullen tenminste 30 minuten ondersteboven neer). Bewaar in de koelkast.

 

 

Hanneke de Jonge

 

Voor meer gezonde (en ongezonde) recepten: www.culinea.nl

 

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0