Kaakklemmen!

 

Met een mooie naam, bruxisme genoemd. Hier heb ik last van.

Omdat je er weinig over hoort en misschien meer mensen hier last van hebben, wou ik er over vertellen.

 

Op internet kan je er overigens heel veel over vinden dus dat ik niet de enige ben, dat is mij inmiddels wel duidelijk.

De echte oorzaak of het echte hulpmiddel staat er helaas niet bij.

 

Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door het overdreven klemmen van de tanden, kaak of kiezen. In de meeste gevallen gebeurt dit ’s nachts en kan de aandoening meerdere problemen en letsels veroorzaken, zoals pijn en gebroken tanden.

 

Dit doe je onbewust en onvrijwillig. Wanneer je in de ochtend wakker wordt, voel je intense pijn in je kaak, kiezen of tandvlees.

Wat in de loop van de dag verergerd door de druk die je er die nacht op hebt gezet.

 

De oorzaken die aangegeven worden zijn:

-Ja daar komt ie weer, stress (wat krijg je daar niet van)

-Angst

-Opgekropte emoties

-Mentale uitputting 

Bla bla bla, want je doet er niks aan!

 

De ergste klachten:

-Kies en tandpijn

-Pijn in de nek

-Kaakgewricht pijn

-Pijn en zwelling rondom de kaak

-Slapeloosheid

 

Hoe ben ik er achter gekomen? Ik kreeg een ontstoken kaakgewricht. Nou mensen, dit is de ergste pijn die ik tot toe in mijn leven gehad hebt. Ik kon alleen maar vloeibaar eten, verder ging mijn mond niet meer open.

 

Tandarts, huisarts, kaakchirurg, MRI-scan, Reumatoloog enz overal geweest. Conclusie: Waarschijnlijk kaakreuma (op de foto een versleten kaakkopje te zien) in combinatie met kaakklemmen. 

 

Oplossingen: maar 1 dat is een nachtbitje. Die is aangemaakt met veel moeite want daar moet je je mond ver voor opendoen en dat durf ik nu niet meer met mijn kaak en doet ook veel pijn.

 

Toen het bitje klaar was, paste hij nog niet en gingen ze wrikken en wrikken en was ik er klaar mee. De dagen daarna zat ik weer met een ontstoken kaakgewricht.

 

Godzijdank kreeg ik toen van mijn huisarts een antibiotica kuur en was ik er snel vanaf dit keer. Mijn tandarts heb ik al een jaar niet meer gezien, ik durf niet meer met mijn mond open te liggen, laat staan weer een bitje aan te laten meten.

 

Hoe gaat het nu? Ik heb er in stress tijden nog steeds veel last van en mijn hulpmiddelen op dat moment zijn.

-Oxazepam om rustiger te slapen

-Acupunctuur voor zowel in mijn kaak als andere drukpunten die zij nodig vind in mijn lichaam

-Aantip spul voor mijn ontsteken wangen door het bijten erop

 

Ik heb ook nog eens de pech dat de kant waar ik op klem, een grote vulling heeft in een kies. Die zenuw daaronder raakt dan geïrriteerd. Als er iets ondragelijk is, is dat zenuwpijn. Dan kan je wel janken.

Tandarts gevraagd of zij een wortelkanaalbehandeling daar wil doen om mijn zenuw uit te schakelen. Zodat ik in elk geval met klemmen geen zenuwpijn meer ervaar. Dit weigert ze!

 

Vanmiddag weer naar de acupunctuur want het is weer zover…….

 

 

 
Commentaar schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  lodi (woensdag, 05 juli 2017 09:59)

  Vervelend! Ik heb het niet zo extreem, maar wel af en toe erge kramp in mijn kaak. Nou heb ik ooit een ongeluk gehad en ben op mijn mond gevallen, waarbij mijn kaak een erge opdonder heeft gehad. Wel heel naar dat eigenlijk niets goed werkt. Ik hoop dat de acupunctuur een beetje zal helpen.

 • #2

  Shirley (woensdag, 05 juli 2017 10:51)

  Lodi:

  Geloof ik best dat je kaak dan gevoelig is gebleven. Dat is een heel kwetsbaar iets.

 • #3

  Suus (woensdag, 05 juli 2017 10:55)

  Aaaah joh, dan heb je t wel heel ernstig! Ik heb t ook heel erg gehad, tandarts kwam erachter, mijn mond ging nauwelijks maar ook helemaal scheef open. Ook versleten kaakkop. Met veel oefenen en bitje en minder stress is t veel minder geworden. Soms met wakker worden dat kei harde knoepen.... Auw. Echt een heel pijnlijk iets, maar jeeee jij moet echt veel meer pijn hebben. En n andere tandarts zoeken!!!!

 • #4

  Shirley (woensdag, 05 juli 2017 11:59)

  Suus:
  Ben speciaal hiervoor van tandarts veranderd. Die andere wist er helemaal niks van. Deze wel maar uiteindelijk ook niks aan gehad.

  Ik heb ook kaakfysio geprobeerd en daardoor kreeg ik juist ontstekingen in kaak.

 • #5

  Suus (woensdag, 05 juli 2017)

  Ohjeeee, dat is wel echt balen zeg! Pff en t kan zeer doen
  ��� sterkte!

 • #6

  Shirley (woensdag, 05 juli 2017)

  Suus:
  Oh meid hou op. Ergste pijn ooit!!

 • #7

  Suus (woensdag, 05 juli 2017 17:19)

  ����

 • #8

  Marjoke (vrijdag, 07 juli 2017 21:55)

  Dat je er niets aan kan doen is onzin. Als je steeds als je stress hebt last hebt van kaakklemmen, kun je ook kijken hoe je de stress kan verminderen. Zoek een psycholoog die kan je heel goed helpen om beter met stress om te leren gaan.

 • #9

  Shirley (zaterdag, 08 juli 2017 08:27)

  Marjoke:
  Als je mij vanaf het begin gevolgt zou hebben, zou je weten dat ik te maken heb met stress die je niet kan verminderen. Er mee leren omgaan in het dagelijks leven dat is een ander verhaal maar ik doe dit dus onbewust in de nacht.

 • #10

  Marjoke (maandag, 10 juli 2017 08:35)

  Hoi Shirley, ik zeg dit niet zomaar. Ik volg je al vanaf het begin en het valt me in je blogs op dat je toch wat snel gestrest of geïrriteerd bent over dagelijkse dingen. Stress die je overdag hebt, werkt onbewust ook 's nachts door ook al heb je dat zelf niet altijd in de gaten. Als je alleen al in het dagelijkse leven anders met stress zou leren omgaan zou dat toch al heel fijn zijn voor je en wie weet heb je dan de oxazepam 's nachts ook niet meer nodig. Het is het proberen waard toch?