Friese kruidkoek

Friese kruidkoek

 

 

Voor deze Friese koek moet je wel geduld hebben, want de 'rijpingstijd' is een paar dagen. Een kruidkoek moet een of meer dagen rusten om zachter te worden. Narijpen noemen ze dat. De ingrediënten moeten nog met elkaar gaan ‘werken’. Dit komt niet alleen de consistentie maar ook de smaak ten goede. 

 

Ingrediënten:

 

350 gram roggemeel

1 zakje (15 gram) bakpoeder
1 eetl koekkruiden

1 theelepel kardamompoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
250 gram kokosolie

150 gram keukenstroop
125 gram agavesiroop
100 gram palmsuiker
125 dl amandelmelk
5 eieren

50 gram fijngesneden gember

1 sinaasappel, rasp ervan

 

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Zeef het roggemeel met het bakpoeder en specerijen bij elkaar in een grote kom. Doe de keukenstroop, agavesiroop, palmsuiker en 50 ml water in een steelpan en verwarm het geheel zachtjes, al roerend, totdat het gelijkmatig vloeibaar en niet meer stroperig is. Laat het afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur, roer het goed door het droge mengsel. Voeg de overige ingrediënten toe en roer grondig tot er een glad en egaal gekleurd deeg ontstaat. Dit gaat het makkelijkst met een mixer. 

Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake van 1,25 liter en strijk de bovenkant glad met vochtige handen. Bak de koek in ongeveer 1 uur gaar: een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uit komen. Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster. 

 

Hanneke de Jonge

 

Voor meer gezonde (en ongezonde) recepten: www.culinea.nl

 

 


Reactie schrijven

Berichten: 0