Asperge soep

Asperge soep

 

 

Wij zijn er gek op en ik maak altijd zoveel mogelijk verschillende gerechten in de aspergetijd. Als ze in de aanbieding zijn, of als je gebroken exemplaren ziet liggen, maak hier dan soep van. Aspergesoep zelf maken is helemaal niet moeilijk. Gebruik de schillen en harde uiteinden om een lekkere aspergebouillon te maken, dan heb je al een goede basis voor de aspergesoep.

Ik heb alleen wat tuinkers op de soep gestrooid, maar je kunt de soep ook serveren met wat reepjes ham, een zachtgekookt eitje en wat gehakt peterselie erop. 

 

Ingrediënten 4 pers:

1 kg witte asperges

750 ml kippenbouillon

25 gr roomboter

1 sjalot, gesnipperde

3 selderijstengels

150 ml slagroom

peper en zout, naar smaak

tuinkers

 

Bereiding:

Laat de asperges een half uurtje in koud water liggen (dan schillen ze makkelijker en zijn de schillen schoon). Schil de asperges vanaf het kopje rondom met een dunschiller.

 

Snijd het harde gedeelte van de onderkant van de asperges af. Doe de schillen en de harde onderkantjes in een pan met de bouillon en breng aan de kook. Laat ongeveer 15-20 minuten op laag vuur trekken.

 

Giet de schillen dan af en vang de aspergebouillon op in een andere pan of schaal.

Snijd de asperges in stukken van ongeveer 1 cm en houd de kopjes apart.

Spoel de bleekselderijstengels schoon en snijd deze in dunne ringen.

 

Fruit de ui in een klont boter in een soeppan, voeg dan de selderij en aspergestukjes toe.

Bak een minuutje mee op laag vuur en voeg dan de aspergebouillon toe. 

 

Laat dit ongeveer 15-20 minuten koken op laag vuur tot de asperges gaar zijn. 

Pureer de soep en een flinke scheut room met een staafmixer of in een blender tot een mooie egale romige soep.

 

Zet de pan weer op het vuur voeg de aspergekopjes toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes koken tot de aspergekopjes (beet)gaar zijn.

 

Serveer de soep in kommen, giet er nog een beetje room bij en knip er wat tuinkers over.

Lekker met een stokbroodje.

 

Hanneke de Jonge

 

Voor meer gezonde (en ongezonde) recepten: www.culinea.nl

 

 

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anne (dinsdag, 13 juni 2017 08:07)

    Dat ziet er weer heerlijk uit, lekker recept, dankjwel!