Crohn en ik!

 

 

4 jaar geleden werd het Crohn en ik.

Toen is er bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Shit happens but life goes on, dat was mijn motto. Ik ging er voor en ik zal dit gevecht wel is even winnen, de Crohn heeft een verkeerde aan mij. Toen wist ik nog niet precies wat mij te wachten stond. Vreselijke buikpijn, zo vaak naar de wc gaan dat je de tel kwijt raakt, extreme vermoeidheid, verschrikkelijke darm krampen, en ga zo maar door.

 

Ik weet nu wel beter eerlijk gezegd. Na vele pillen, prednison kuren, injecties, ziekenhuisopnames, onderzoeken en infusen is het maar moeilijk onder controle te krijgen. Maar ik blijf door gaan, er komt een tijd dat de Crohn zich wel even gedeisd gaat houden (hoop ik). Ondanks dat ik dit heb, ga ik niet bij de pakken neerzitten. 

 

Een jaar na de diagnose heb ik mijn HBO diploma weten te behalen en kon ik eigenlijk direct aan het werk op een woning voor verstandelijk beperkten. In 2015 kreeg ik zelfs een vast contract. In 2015 ben ik ook gaan samenwonen met mijn vriend, wauw wat kan een verhuizing en klussen stress opleveren maar het resultaat mag er zijn. 

 

En ondertussen onderneem ik ook leuke dingen, dagje shoppen, naar een concert, uiteten en natuurlijk op vakantie. Ik neem wel altijd een EHBC kit mee, een eerste hulp bij Crohn pakketje, met onder andere schoon ondergoed, vochtig toiletpapier, diarree remmer, klein luchtverfrisser en een plastic zakje natuurlijk. Lang leve een grote handtas. Zulke uitjes hebben wel een keerzijde natuurlijk en dan moet ik er ook minimaal een dag van bijkomen, maar dat is het dubbel en dwars waard. 

 

Natuurlijk heb ik ook mijn slechte dagen, maar die wil ik gewoon weer zo snel mogelijk vergeten. Dat kan niet altijd natuurlijk en dan moet ik ook echt even rust nemen en niet over mijn grenzen gaan, nog steeds een leerpunt voor mij. 

 

Maar steeds meer, stapje voor stapje, kom ik bij mijn einddoel: de Crohn in rust krijgen en houden. En zonder de steun van mijn lieve dierbaren zou ik dat niet kunnen bereiken. Zij staan klaar voor mij wanneer het nodig is, geven de nodige afleiding en attenderen mij op mijn eigen grenzen. 

 

Liefs, Lisa

 

Crohn & ik

 
Reactie schrijven

Berichten: 0