Banaan karamel taart

Banaan karamel taart
Banaan karamel taart

 

 

 

Banaan karamel taart

 

Biscuit

* Je maakt twee keer over een biscuitbeslag dus je hebt onderstaande ingrediënten twee keer nodig! Het recept is voor één biscuitlaag.

-150 gr eiwitten (5 eieren)

-110 gr suiker

-100 gr eidooiers (5 eieren)

-8 gr zetmeel (maïzena)

-105 gr patentbloem

-3 bananen (rijp)

 

  • Prak de drie bananen goed, zodat je geen grove stukken meer hebt. Zet het nog even weg.
  • Klop de eiwitten kort los totdat je een schuimige, witte substantie hebt. Voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Terwijl je rustig mixt, voeg dan het eigeel toe. Zorg er vervolgens voor dat dit er kort en snel door geklopt wordt.
  • Zeef het zetmeel met de bloem in het mengsel. Spatel dit er voorzichtig door. Ook mag je nu de geprakte bananen toevoegen. Spatel niet langer dan nodig!
  • Stort het mengesel uit over een grote bakplaak (bekleed met bakpapier). Strijk het beslag glad zodat het overal ongeveer even dik is.
  • Bak 9 minuten op 230 graden.

 

Herhaal dit proces nog een keer zodat je uiteindelijk twee grote platen biscuit hebt. Hier kun je dan straks 4 rondes uitsteken. Je kan de taart zo groot maken als je zelf wilt. Ik gebruik een verstelbare taartvorm hiervoor. Ik druk met deze vorm de rondes uit het biscuit.



Botercrème

-250 gram volle melk en een extra scheutje om te mengen

-25 gram suiker

-25 gram custardpoeder

-een half vanillestokje

-230 gram roomboter

-100 gram poeder suiker

-vanille extract

 

Maak eerst de banketbakkersroom. Ik heb bij Robèrt van Beckhoven geleerd dat je een banketbakkersroom niet per se met eigeel hoeft te maken. Met custardpoeder kun je hartstikke lekkere banketbakkersroom maken.

  • Je mengt 25 gram suiker samen met de custardpoeder en een scheutje melk (het wordt een dik papje).
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe het vanillestokje + merg in een pannetje en giet vervolgens ook het melk in het pannetje. Zet dit op middelmatig vuur tot dat het kookt.
  • Wanneer de melk kookt, haal je het pannetje van het vuur.
  • Je giet de melk bij het curstard mengsel. Roer goed.
  • Giet het mengsel nog even terug in de pan en laat het nog even goed door koken.
  • Stort het mengsel uit op  een bord om af te koelen. Doe er wat plastic folie overheen om velletjes te voorkomen.

Botercrème maken

  • Mix de boter helemaal zacht.
  • Voeg hier de poedersuiker aan toe.
  • Voeg vervolgens 230 gram afgekoelde banketbakkersroom toe (Even afwegen dus. Je hebt net iets meer banketbakkersroom gemaakt dan nodig).
  • Een aantal minuten goed blijven mixen op middelmatige snelheid.
  • Voeg voor de smaak wat vanille extract toe (ongeveer 2 theelepels).

! Let er goed op dat de boter en banketbakkersroom dezelfde temperatuur hebben. Anders loop je het risico dat de crème gaat schiften. Zet de botercrème even weg voor straks.



Karamel

-1 blikje gecondenseerde melk

-60 gr boter

-4 el donkere basterdsuiker

 

Dit recept voor karamel komt van Laura’s bakery. Deze karamel is wat steviger en dat heb je juist nodig bij deze taart.

  • Smelt de boter in een pannetje, voeg daar vervolgens de suiker aan toe. Roer dit snel door elkaar.
  • Voeg dan de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren!
  • Wanneer het mengsel gaat koken, dan wordt het wat dikker.
  • Het duurt even voordat het mengsel dik genoeg is. Je ziet vanzelf wanneer het dik is. De karamel mag goed aan de garde blijven plakken.
  • Verwerk de karamel meteen wanneer het nog heet is. Alleen dan is het nog goed smeerbaar.
  • Smeer op alle bovenkanten van de biscuits karamel. Strijk dit mooi glad met een paletmes. Werk snel, anders koelt de karamel af en is het niet meer smeerbaar.

 

Extra + garnering

-amandelschaafsel

-mini stroopwafeltjes

 

Nu ga je de taart in elkaar zetten. Je heb alle ingrediënten die je nodig hebt voor deze taart gemaakt.

  • Strooi op 3 vd 4 biscuitlagen amandelschaafsel. Dit mag meteen boven op de karamel maar het mag ook bovenop de botercrème laag.
  • Smeer op 3 vd 4 lagen een mooi laagje botercrème (niet te dik, dat is niet lekker). Deze komt dus bovenop de karamellaag. Zorg ervoor dat je genoeg wat crème overhoudt voor het afsmeren en de toefjes bovenop de taart. 
  • Stapel de taart nu op elkaar. De laag met alleen karamel komt bovenop.
  • Stapel het mooi recht op elkaar en strijk de zijkant af met botercrème. Als je het leuk vind kun je nog wat ‘streepjes’ karamel op de zijkanten maken. Dit doe je door af en toe een stipje karamel op de crème aan te brengen. Strijk het dan met de paletmes weer glad. Dan krijg je een gestreept/ gevlekt uiterlijk.
  • Doe de overige botercrème in een spuitzak met een mooi spuitmondje. Maak toefjes bovenop de taart.
  • Garneer de taart nog met halve mini stroopwafeltjes.

 

Mijn recepten zijn binnenkort te vinden op www.debakclub.nl

 

www.instagram.nl/marlyns_baksels 

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0