Crohn en de rest van je leven!

 

Het moment dat de arts verteld: "Je hebt de ziekte van Crohn". Ik was nog maar 12 jaar toen de ziekte werd ontdekt. Je kan bijna zeggen dat het net voelt als fietsen, ik weet niet beter.

Ik heb het zelf niet altijd door, maar elke dag komt mijn Crohn even om de hoek kijken. Standaard na mijn ontbijt wordt de darmfabriek aan de gang gezet en duurt het exact een half uur voordat ik de toilet bezoek. Als ik onderweg ben weet ik exact waar alle toiletten te vinden zijn. Of ze nou openbaar zijn of niet, mijn toilet-radar staat altijd aan!

 

Naast een druk leventje plan ik elke dag een moment rust om volledig te ont-stressen. Want 1 ding ben ik allang achter gekomen. Stress geeft buikpijn!

Dit soort van dag ritme kan ik een hele tijd volhouden zonder er echt bij stil te staan dat ik een darm ziekte heb. Het hoort bij mijn leven. Je zou denken dat de ziekte van Crohn helemaal niet zo vervelend is. Helaas is Crohn hierin niet te voorspellen.

 

3 jaar lang is mijn Crohn stabiel en rustig geweest. Totdat het opvlammen begon. De buikpijn kwam weer terug, de vermoeidheid sloeg toe en nog iets, de drollen veranderde in diarree!

De afgelopen 2 jaar ben ik achter elkaar ziek geweest van de Crohn. Elke week moest ik wel een paar dagen missen van mijn werk, omdat ik 15 keer per dag de tegels op het toilet moest gaan tellen. Mijn energie level was 0,0. Vele onderzoeken en afspraken in het ziekenhuis over wat voor medicatie ik nog niet gehad had. Ik besefte even weer hoe vervelend ziekte van Crohn kan zijn en dat het toch echt invloed heeft op je leven.

 

Dit heeft de volgende gevolgen. Mijn eigen onderneming stond 2 jaar op time-out. De werkgever waarvoor ik part-time werk moest ik elke week teleurstellen met een ziekmelding. Maar nog belangrijker. Ik kon niet naar geplande dagjes uit en vaak ook niet naar verjaardagen. De vakanties waar we graag naartoe wouden gaan gingen niet door. En het laatste. Ik had na een tijdje alle films van Netflix al gezien!!

 

Kortom 2 jaar ziek zijn is geen pretje, maar ook enorm saai!

Gelukkig bestaan er ook nog goede artsen die uiteindelijk het juiste medicijn voor je vinden. Ik kan jullie dan ook vertellen dat het sinds januari 2017 weer de goede kant op is gegaan. Momenteel werk ik weer full-time (wat voor mij toch een soort van gezondheid meter is) en kan ik weer genieten van de mooiste dingen in het leven. En geloof me. Hoe ziek je ook bent, er zijn altijd wel mogelijkheden om jezelf op te peppen. Genieten zit al in de kleinste dingen. Pak bijv. je mobiel erbij en zoek op youtube naar leuke cabaret filmpjes. Een site als Dumpert werkt soms ook nog wel eens. Als dat allemaal niet helpt. Youtube dan eens naar 'Little puppy's' of 'cute animals'. Je dag wordt dan ineens een stuk vrolijker!

 

Wat een lang verhaal zeg.. Als je tot hier bent gekomen met lezen, chapeau! Het leven met ziekte van Crohn is helaas niet in 2 zinnen uit te leggen. Je kan er een boekwerk over schrijven (of een docu).

Dit is een stukje van mijn ervaring. Wat ik wil meegeven is 'be positive!'.

 

 

Groetjes (en knuffel) van

 

Ricardo de Koning

 

Levenmetziektevancrohn

 

 

 
Reactie schrijven

Berichten: 0