Kersenvlaai

kersenvlaai vlaai

 

 

Wat heb je nodig:

 

Mespuntje zout

300 gram patentbloem

25 gram ongezouten roomboter

25 gram witte basterdsuiker

20 milliliter olijfolie

1 eidooier

150 milliliter halfvolle melk

30 gram verse gist

700 gram kersen in pot

50 gram suiker

25 gram aardappelzetmeel

15 gram paneermeel

50 gram kandijsuiker

Losgeklopt ei

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de melk en los het gist hier in op.

Vermeng het zout en de bloem.

Voeg hier de basterdsuiker, eidooier, olijfolie, roomboter en het gistmengsel aan toe.

Meng met de keukenmachine met deeghaken of kneed met de hand.

Kneed het deeg even door met de hand en laat het 30 minuten rijzen bij de verwarming. Als het deeg te plakkerig is kan je extra bloem toevoegen, is het deeg te stug kan er extra melk aan toegevoegd worden.

Laat de kersen uitlekken en vang het vocht op.

Maak het aardappelzetmeel aan met een beetje vocht en roer het door de rest van het vocht heen.

Verwarm het vocht en laat de kristalsuiker hier in oplossen.

Haal het vocht van het vuur, voeg de kersen toe en laat het 20 minuten binden.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden celcius

Kneed het deeg een keer door en rol 2/3 uit tot een cirkel zo groot als je vlaaivorm.

Bekleed een ingevette vlaaivorm met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Bestrooi de bodem met het paneermeel, dit neemt het vocht van de kersen op zodat de bodem kan garen.

Doe de vulling op de bodem.

Rol het overige vlaaideeg uit en maak hier figuurtjes van of lange stroken om een patroon te maken.

Strijk de bovenkant van het deeg af met het losgeklopte ei en strooi de kandijsuiker er over.

Bak de vlaai in 25-30 minuten af onder het midden van de oven op een rooster.

 

Taarten van Roos

 

 


Commentaar schrijven

Commentaren: 0