Hyperventilatie!

 

Hier heb ik al last van sinds mijn puberteit en ook al van alles aan geprobeerd. Dit laatste ben ik inmiddels al heel wat jaren klaar mee en heb het geaccepteerd.

 

Bij mij heeft het voornamelijk te maken met een angstaanval, stress of moeheid wanneer het komt opzetten. Ze zeggen dat je zelden flauwvalt bij hyperventilatie maar dat is toch echt bij mij wel het geval bij een erge aanval.

 

De laatste keer dat ik flauw viel was toen mijn moeder in het ziekenhuis lag. Het was een hele warme dag (waar ik heel slecht tegen kan en dan juist snel ga hyperventileren) en ik had weinig gegeten kan ik me nog herinneren. 

 

Dan zie je je moeder liggen met allemaal toeters en bellen en dan voel je het ineens opkomen. Nu werkte ik zelf in een ziekenhuis en kwam er regelmatig voor mijn eigen kwalen dus ik denk dat het gewoon de combi was van die dag. 

 

Ik weet nog dat ik aan haar bed zat en het voelde opkomen. Het enige wat bij mij altijd helpt is frisse lucht, zo snel mogelijk naar buiten. Dit keer ging ik naar de wc (waarom weet ik nog steeds niet) en ik deed de deur op slot. Gelukkig realiseerde ik me binnen een paar seconden dat ik dat nou beter niet kon doen dus haalde de deur weer van het slot.

 

Ik ging de gang weer op en BAM daar ging ik. Werd wakker met witte jassen om me heen en mijn moeder die riep: Als je aandacht wil, mag je het ook gewoon zeggen hoor. 

 

Als ik een aanval op voel komen en dat is helaas vaak in een ruimte met veel mensen waar je juist niet op wil vallen, dan ga ik met mijn bovenlijf naar voren hangen en richt me focus op de vloer. Dus niet helemaal met mijn hoofd tussen de benen want je wilt ook weer niet voor lul zitten, zo ben ik dan ook wel weer.

 

Vaak trekt het dan wel weg en anders als ik de mogelijkheid heb dan ga ik naar buiten en heel diep in en uit ademen om wat frisse lucht binnen te krijgen.

 

Hyperventilatie uit angst heb ik meestal in de auto bij files. Die angst is gekomen sinds mijn darmziekte en een wc gewoonweg altijd in de buurt moet zijn om rust in mijn lijf te kunnen bewaren.

 

Als er maar lichtjes gaan branden op de snelweg of de snelheid moet verminderd worden dan begin ik al anders te ademen. 

 

Hyperventilatie uit stress/vermoeidheid komt onverwachts opzetten wanneer mijn lijf mij eigenlijk terug roept omdat ik weer eens meer naar mijn kop heb geluisterd ipv naar mijn lijf.

 

Die matchen namelijk niet altijd. Ben een perfectionist in alles en dat kost teveel energie, die ik niet heb. 

 
Reactie schrijven

Berichten: 1
  • #1

    Ingrid Ferwerda-Jacobs (vrijdag, 28 april 2017 09:45)

    Ik hyperventileer ook soms en ben ook ooit een paar keer flauw gevallen, maar bij mij stond dat los van elkaar.
    Wat heftig voor jou!!! (Ik ben hier beland door de FBgroep 40+bloggers)