Twee diagnoses die mijn leven even totaal op zijn kop hebben gezet!

Ik ben Marleen Trompenaars, 22 jaar oud  en ik woon samen met mijn vriend in Eersel. Sinds oktober 2016 heb ik de diagnose coeliakie en sinds december 2016 is er ook vastgesteld dat ik een lactose-intolerantie heb. Twee diagnoses die mijn leven even totaal op zijn kop hebben gezet. 

 

In juli heb ik last gehad van een buikgriepje. Twee weken daarna had ik nog steeds last van mijn buik en bij de huisarts werd gezegd dat het een nasleep was van de buikgriep en dat het vanzelf weer over zou gaan na een korte tijd. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. De buikpijn werd steeds erger, mijn eetlust nam steeds meer af, waardoor ik kilo voor kilo zag verdwijnen. In totaal ben ik in een hele korte periode 13 kilo afgevallen. Waardoor mijn lichaam ook steeds slapper werd en ik weinig energie en concentratie meer over had.

 

Ik deed op dat moment eigenlijk niets anders dan op de bank of in mijn bed liggen en de tijd vooruit kijken. Ik kon geen boek lezen of een sudoku maken, daar had ik namelijk totaal geen concentratievermogen voor. De televisie stond nog wel eens aan, maar dan ook alleen de programma’s waar ik niet teveel bij na hoefde te denken.

 

De huisarts heeft verschillende onderzoeken gedaan, maar daar kwam telkens niets uit. Uiteindelijk ben ik doorgestuurd naar de internist in het ziekenhuis waar weer de nodige onderzoeken zijn uitgevoerd. Uit een bloedonderzoek bleek dat mijn lichaam minimale antistoffen aanmaakte tegen gluten. Nu dacht de internist niet direct aan coeliakie, maar gezien mijn aanhoudende klachten en het feit dat ik maar af bleef vallen, vond hij het toch nodig om een gastroscopie te doen.

 

Tijdens de gastroscopie zijn er 4 biopten genomen. Degene die het onderzoek uitvoerde zei nog: ‘’Het lijkt er zo allemaal prima uit te zien hoor!’’. Ik ging dus met een enigszins opgelucht gevoel weer naar huis en met de hoop dat het misschien toch geen coeliakie zou zijn. Het was de bedoeling dat ik na de gastroscopie glutenvrij zou gaan eten. De uitslag van de biopten zou ik 2 weken later krijgen. Maar wellicht dat ik met glutenvrij eten al verschil zou merken.

 

Met het eten van glutenvrije producten merkte ik inderdaad dat mijn buik wat rustiger werd. Ook merkte ik dat als ik per ongeluk toch iets van gluten binnen kreeg, al was het maar een kruimel, ik dan flinke buikklachten kreeg en me grieperig voelde. Ik vreesde steeds meer voor de uitslag van de biopten. Uiteindelijk is dan ook gebleken dat ik coeliakie Marsch 3C heb. Dat betekend dat mijn darmvlokken helemaal niet aanwezig waren. Oef, wat was dat een klap: de rest van mijn leven glutenvrij.

 

Het was echter wel heel fijn om een diagnose te hebben. Ik ging er namelijk vanuit, net als mijn omgeving, dat ik met een glutenvrij dieet mezelf weer gauw een stuk beter zou moeten gaan voelen. De buikpijn nam wel degelijk af, maar de vermoeidheid en een slechte concentratie, dat zijn dingen die aanhielden. Dat was een kwestie van tijd kreeg ik regelmatig te horen en dat er goed één of twee jaar overheen kon gaan voordat dit over was. 

 

Na een tijdje merkte ik dat ik weer wat meer buikpijn kreeg en me weer wat slechter ging voelen. Er is toen een lactose-intolerantie test bij me gedaan. De uitslag van die test was een beetje vaag in combinatie met mijn reactie op de test. De uitslag gaf namelijk aan dat mijn lichaam lactose niet helemaal zou verdragen zoals het zou moeten, maar ik ben niet echt goed ziek geworden van de test zelf. De internist wilde eigenlijk niet 2 diagnoses stellen en wilde een beetje wegblijven bij de lactose-intolerantie.

 

Dat zat me niet helemaal lekker en dus heb ik contact opgenomen met de diëtiste en gevraagd of het niet verstandig was om lactose een tijdje te laten staan en te kijken hoe mijn lichaam daarop zou reageren. Al gauw bleek dat ik minder buikpijn had als ik ook de lactose liet staan. En zodra ik toch iets at met lactose ik daarna weer meteen buikpijn kreeg en mezelf echt niet fit voelde. Bij het volgende contactmoment met de internist heb ik dit bij hem aangegeven, en helaas was daar toen toch ook de tweede diagnose. 

 

Dat betekend dat ik momenteel glutenvrij en lactosevrij eet en dus dubbel op moet letten. Ik kan nooit meer iets in mijn mond stoppen zonder eerst het etiket gelezen te hebben. Dat is soms best lastig, helemaal op verjaardagen of als ik ergens eet buiten de deur, of dat dan in een restaurant is of bij mijn ouders, maakt niet uit. Een kruimeltje gluten kan voor mij al vervelende klachten opleveren. 

 

Ik vind het zelf gelukkig heel erg leuk om te koken en te bakken. Ik bak dan nu eigenlijk ook alles zelf: brood, koekjes, taarten, etc. etc. Ik vind het leuk om een recept net zo lang aan te passen tot het helemaal naar mijn eigen zin is. Dit is voor mij ook een van de redenen geweest om een blog te starten. Op deze blog deel ik allerlei recepten, maar ook praktische tips en andere handige weetjes. Daarnaast deel ik op mijn blog ook mijn ervaringen omtrent vakanties, dagjes uit en eten buitenshuis.

 

Mijn blog is: smaakvolglutenvrij.nl 

 
Reactie schrijven

Berichten: 0