Het moment dat er weer een darmonderzoek moet plaatsvinden.

  

Zelf heb ik nu 3 onderzoeken gehad. De eerste was toen de Colitis ulcerosa geconstateerd werd 12 jaar geleden. Dit was een soort spoed onderzoek dus er was geen voorbereiding mogelijk, behalve dan de klysma’s.

 

De meeste weten wel wat een klysma is maar voor diegene die er echt nog nooit over gehoord hebben, leg ik het uit. Niet in geuren en kleuren hoor, wees maar niet bang. 

Klysma, ook wel darmspoeling genoemd is het inbrengen van een vloeistof in de darmen via de anus. 

Na 5-20 minuten krijg je aandrang het komt het naar buiten. Blijf dus vooral in de buurt van een toilet, dit om ongelukjes te voorkomen.

 

Mijn eerste darmonderzoek was een hel, dit omdat ze het zonder roesje deden en de hele boel ontstoken was. Ook besloten ze tijdens het onderzoek om nog lekker even een stukje verder te kijken. Ik kon wel janken.

 

Een endoscopie, mooi woord voor darmonderzoek, is waarmee de arts verschillende organen aan de binnenkant van je lichaam kan bekijken. 

 

Mijn tweede onderzoek was met voorbereiding door middel van dieet en laxeerdrank. 

Bij het dieet mag je voorafgaand aan het onderzoek 2-3 dagen bijvoorbeeld geen volkoren graanproducten eten, geen vezelige groenten, bepaalde fruitsoorten niet en geen noten en pinda’s.

 

Je krijgt een recept mee voor 2 liter laxeerdrank die de dag voor het onderzoek opgedronken moet worden. Die drankjes zijn een hel, sowieso de 2 liter is al een prestatie maar ook de smaak van het drankje. Nu zijn er wel steeds meer betere op de markt gelukkig maar leuk en lekker is anders.

 

Dan moet je ongeveer 17uur voor het onderzoek nuchter zijn. Daar ben ik zo slecht in he. Ik word heel snel naar en duizelig als ik niet op tijd eet. Kan zelfs flauwvallen dan (heb ook chronische hyperventilatie).

 

Het tweede onderzoek ging met een roesje (op verzoek van mij) en dat heb ik bij het derde onderzoek ook weer gedaan. Dat is een verademing. Je merkt amper wat van het onderzoek en dat gevoel op de uitslaapkamer is werelds. 

 

Dormicum heet dat, ik zou het wel mee naar huis willen nemen. Daar word je zo blij en rustig van. Dat zouden meer mensen standaard moeten nemen. Nee ik noem geen namen…..

 

Mijn laatste ontsteking was vorig jaar, mijn ergste tot nu toe, dus met een beetje geluk sla ik dit jaar over. 

De meeste MDL-artsen willen het onderzoek standaard om de 2 jaar doen. 

  
Reactie schrijven

Berichten: 3
 • #1

  Marij van Stiphout (vrijdag, 14 april 2017 17:29)

  Ik heb heel vaak een collonscopie gehad, de eerste keer was 17 jaar geleden en zonder roesje ( vreselijk ) nu moet ik om de paar jaar ivm diverticuls en heel vaak ontstekingen.16 jaar geleden is er 40cm dikke darm verwijderd voor dezelfde klachten, daarna ging het 10 jaar goed, nu allang weer dezelfde klachten,dus tzt komt er weer een operatie. Voor een onderzoek eet ik de dagen ervoor heel licht,alleen vloeibaar, daarna de spoeling met de vieze drank die ik niet helemaal opkrijg ( ik moest 4 liter drinken ) op deze manier zijn je darmen veel eerder schoon, van het onderzoek zelf merk je niks,heerlijk ontspannen

 • #2

  Marij van Stiphout (vrijdag, 14 april 2017 17:41)

  Even nog een psje, het bovenstaande werkt niet voor iedereen, ieder lichaam is anders �

 • #3

  shirley (zaterdag, 15 april 2017 10:13)

  Bedankt Marij voor je reactie! Ieder lichaam is inderdaad anders maar dit is jouw verhaal dus dat snappen ze hier wel.