Lactose-intolerantie

Je hoort het steeds meer om je heen terwijl de kinderarts van mijn zoon riep, dat hebben meestal alleen mensen met een donkere huidskleur.

Waarop de diëtiste van mijn zoon weer verbaasd reageerde van deze opmerking want zijzelf en haar dochter hebben het namelijk ook.

Zelf heb ik een vriendin die het ook heeft en ik heb van de week nog even goed naar haar gekeken maar haar huidskleur is toch echt niet donker.

 

Hier even wat uitleg:

 

Heb je last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen of diarree? Dan kan je lactose-intolerant zijn. Heel vervelend, maar gelukkig kun je het met een goed dieet onder controle houden.

 

 

Lactose zit in:

 

Volle, halfvolle, magere melk en karnemelk.

Geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en         ezelinnenmelk.

Zachte geiten- en schapenkaas (bijvoorbeeld feta).

Chocolademelk, yoghurtdrink en fruit zuiveldranken.

Smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, cottage cheese en hüttenkäse.

Yoghurt, kwark.

Vla, pap, pudding & mousse.

Slagroom, zure room en crème fraiche.

 

In Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas, komt geen lactose voor. Alleen voldoende gerijpte kazen zijn lactosevrij, jonge en belegen kaas bevatten nog wel lactose.

  

Onderzoeksmethoden naar lactose-intolerantie:

 

Waterstof Ademtest

Bij deze test meet je de hoeveelheid waterstof in je uitademingslucht voor en gedurende drie uur na toediening van een bepaalde hoeveelheid lactose. Als de hoeveelheid waterstof in de uitademingslucht in die periode stijgt, dan verteert de lactose niet goed.

 

Proefdieet

Is door middel van een waterstof test bepaald dat er sprake is van lactose-intolerantie? Dan kan je door middel van een proefdieet vaststellen welke hoeveelheid lactose nog geen klachten veroorzaakt.

 

Dit proefdieet bestaat uit een volwaardige voeding zonder melk en lactose bevattende melkproducten. De hoeveelheid lactose in de voeding kun je opvoeren tot die hoeveelheid waarbij de klachten nog niet optreden.

 

Krijg je na het consumeren van een geringe hoeveelheid melk of melkproducten weer last van je maag en darmen? Dan kun je definitief zeggen dat je lactose-intolerant bent.

 

Koemelkallergie:

Dit is niet hetzelfde. In beide gevallen heb je klachten bij het drinken van melk, maar de oorzaak is verschillend.

Iemand met een koemelkallergie heeft een allergische reactie op de eiwitten die in melk voorkomen. 

Lactose zit niet in alle melkproducten en melkeiwit wel.

 

 
Reactie schrijven

Berichten: 0