Chronisch ziek zijn en vriendschap

Hoe ziet vriendschap eruit als je chronisch ziek bent?

 Dat vind ik een lastig punt want wie zit er nou te wachten op iemand die altijd moe is en vaak afspraken moet afzeggen. 

Er zijn periodes dat je liever alleen maar thuis bent of zelfs alleen maar thuis kan zijn omdat je lichaam je in de steek laat. Op dat moment is je gezin het enige wat telt en daar heb ik gelukkig heel veel steun altijd aan.


 

Mijn ziekte voelt vaak als een ongewenste gast die op mijn schouder zit en die het feestje komt verstoren. Terwijl ik juist vaak zo opbloei van even eruit zijn met een lieve vriendin.Wat andere mensen zich ook niet kunnen voorstellen is dat je na een leuke afspraak, al is het maar kletsen onder het mom van een lekker bakje koffie, al volledig uitgeput kan zijn.

 Ik probeer zo min mogelijk te praten over hoe ik me echt voel, dat heb ik wel geleerd. Want mensen zitten er niet op te wachten om te horen hoe je je soms echt voelt.

Nu doe ik dat natuurlijk wel met mijn man en bijvoorbeeld mijn moeder en soms ook wel met een vriendin.

Toch probeer ik het met vriendinnen voornamelijk over een gezellige boeg te gooien. 

Nieuwe vriendschappen aangaan ben ik heel voorzichtig mee want ik probeer altijd na te denken over wat ik hun dan zou kunnen bieden.

Natuurlijk ben ik wel positief over mezelf en mag ik er best zijn, ook als vriendin maar ik ben er zeker 1 met een gebruiksaanwijzing. 
Niet iedereen heeft zin om die te lezen!
Reactie schrijven

Berichten: 4
 • #1

  Karin Abbink (donderdag, 06 april 2017 10:41)

  Heb zelf 3 goede vriendinnen, waarvan ik 1 het meest zie. Naast mijn vriend, familie & dagboek zijn ze onmisbaar voor me.

 • #2

  Lodi (donderdag, 06 april 2017 11:37)

  Door een oogziekte, kan ik slecht zien en er zijn momenten dat ik 's avonds niet kan rijden. Ik heb wel een afspraken af moeten zeggen om deze reden en dat vond ik heel naar, maar ik kon niet anders. tegenwoordig spreek ik vaak overdag af, dan kan ik in ieder geval afspreken en is de kans dat ik af moet zeggen nihil. De meeste mensen weten helemaal niet van mijn problemen omdat ik mezelf aardig kan redden. Ook hier si dit iets wat ik met mijn man en ouders bespreek. Maar ik snap jouw verhaal helemaal en blijf alsjeblieft ook positief over jezelf! Heel veel succes met je website, ik ben heel blij dat ik jouw via onze blogs heb leren kennen en we online zoveel leuke contact hebben!

 • #3

  Ingrid Ferwerda-Jacobs (donderdag, 06 april 2017 17:28)

  Weet je, in ware vriendschap accepteert men de ander 100%. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar leven en laten leven is een gouden regel. En jij kunt er totaal niets aan doen dat je chronisch ziek bent. Dus als iemand jou daarom in de steek zou laten, zegt dat alles over diegene en niets over jou ;) Als je echte vrienden hebt, kun je jouw verhaal kwijt. Keer op keer.

 • #4

  Shirley (dinsdag, 11 april 2017 11:05)

  Bedankt Karin, Lodi en Ingrid voor jullie reactie!