Moe

Soms is vermoeidheid bij Colitis ulcerosa te verklaren, bijvoorbeeld door: 

- Een actieve ontsteking waardoor het lichaam minder voedingsstoffen opneemt


 

- Bloedverlies waardoor er ijzertekort ontstaat

-Door bepaalde medicatie

 

Er is echter een grote groep mensen die last van vermoeidheid blijft houden. Een deel daarvan kan te maken hebben met factoren zoals acceptatie van het feit dat u een chronische ziekte heeft, aanpassing van de levensstijl, sociale factoren, pijn en emoties. 

Ziek zijn vraagt om aanpassingen en dat is niet altijd eenvoudig. Vaak gaan mensen ondanks hun ziekte nog voluit door. Dat gaat niet altijd goed. Tel daarbij het onbegrip op van de omgeving en de cirkel is weer rond.

 

Zelf heb ik geleerd met deze moeheid om te gaan en natuurlijk gaat dat de ene keer beter als de andere keer. Ik heb bijvoorbeeld ook mijn werk op moeten geven hiervoor, dat knaagt nog vaak want dat mis ik.

 

Doseren en rust pakken is het enige wat helpt!

 

Wat ik bijvoorbeeld nooit meer doe (of het moet echt niet anders kunnen) is twee dingen op 1 dag plannen. Ik kan niet in de ochtend een afspraak hebben en in de middag weer en dat kan niet eens met een gewoon kappersbezoek of op de koffie bij een vriendin.

Dus het geldt ook voor leuke dingen, eigenlijk juist! Heel gek schijnt dit de meeste energie bij mij weg te nemen. Terwijl je juist ook weer heel veel energie van leuke dingen krijgt.

 

Over mijn werk kom ik nog terug in een andere blog. Dit is voor iedereen anders. Bij mij ging dat helaas echt niet meer.

 

Moeder zijn van twee kinderen, huishouden, afspraken kids en die van mezelf, verzorging van twee honden dat vraagt voor mij al de nodige energie.

 

Aangezien mijn gezin het allerbelangrijkste is, laat ik het daar ook bij en ga ik niet meer op zoek naar werk.

 
Reactie schrijven

Berichten: 0